Антикейс: як не варто робити при налаштуванні контекстної реклами

Історія створення інтернет-магазину

Ми стільки разів чулина консультаціях , що “реклама в інтернеті неефективна і дорога”, що складно порахувати. При тому майже ніхто не може сказати точно, скільки саме коштує залучення клієнтів в його бізнесі. Все через те, що реклама налаштована, а збір даних - ні.

Ще на початку травня до нас на консультацію записався підприємець-початківець. Запит був наступний: бажаю відкрити власний бізнес, скоріше за все інтернет-магазин. Допоможіть мені порахувати, скільки коштів мені потрібно для відкриття справи, куди рухатись. 

Взялись ми рахувати: 

  • вартість самого сайту + налаштування функцій + наповнення + просування,
  • а потім ще: закупівля товару + зберігання + зарплата працівникам та інші видатки.

За цілями та потребами клієнта порахували бюджет. Вийшло більше 100 тисяч грн для старту. Далі – частина прибутку на просування. Клієнт замислився: забагато, давайте подумаємо, де підекономити можна. А якщо викреслити наповнення сайту? Я сам зможу додати товари. Ще приберіть налаштування аналітики та налаштування контекстної реклами – я дещо із реклами вмію робити сам, то ж дешевше вийде. Працівників на перший час також не найматиму, впораюсь сам.


Інтернет-магазин створено: що далі?

Взявши початковий план робіт та бюджет, який складав вже 70 тисяч гривень, підприємець пішов та взявся за роботу. Замовив у знайомого інтернет-магазин – досить презентабельний, і обійшовся дешевше, ніж планувався. Налаштування реклами вирішив все-таки замовити у спеціаліста, продажі розпочались. На цьому можна було б закінчити розповідь – все, що треба, зроблено, гроші зекономлено, бізнес стартував.

Але вже за півтора місяці підприємець вдруге попросився на консультацію. Реклама в інтернеті виявилась занадто дорогою, а продажів надто мало, щоб окупити витрати. Спеціаліст, що налаштовував рекламу нібито не новачок, знає свою справу. В рекламному кабінеті видно, що кампаніїї працюють, бюджет витрачається. А проте видатки з доходами по планах не збігаються, магазин “в мінус” працює.

Отже, проблема, мабуть, не в рекламі. Скоріше за все, припускав власник інтернет-магазину, щось не так із бізнес-процесами, або нішу неправильну вибрав, або націнка недостатня, треба більше ставити. А будуть брати дорожче?

То ж на консультацію він записався із запитом аудиту бізнес-процесів. Наші спеціалісти вирішили підійти до питання комплексно та з’ясувати всі “вузькі місця”. Поки наш бізнес-консультант опрацьовував із клієнтом бізнес-процеси, маркетолог вирішив переглянути сайт та рекламу. Запросили у клієнта доступи до аналітики.


Деталь, якої не вистачає інтернет-магазину

Виявилось, що немає ніякої аналітики. Реклама запускається на широкий загал по великій кількості ключових запитів із оплатою за клік. То ж і відслідковувався лише ці параметри – вартість та кількість кліків. Щодо бізнес процесів, то у власника була лише табличка Excel із доходами та витратами. Хоча, до речі, дуже детальна табличка. Більше жодних даних не збирали.

Власник не був досвідченим підприємцем, він все це робив вперше, зрозуміло, що до таких тонкощів, як аналітика сайту, він не вдавався. І зайнятість у власному проекті, без помічників становить справжні 24/7, коли не встигаєш пригадати, чи снідав ти сьогодні, але точно знаєш, що в тебе замовлення треба відправити сьогодні до 15:00.

Але ж тоді спеціаліст з реклами мав йому розповісти, що аналітика – це number one, що без неї ефективність інвестицій годі й порахувати, що реклама має спиратись на дані аналітики, яку, знову ж таки, збирають на сайті, завдяки правильно налаштованим розміткам, що бюджет на рекламу слід оптимізовувати, дивлячись на ефективність каналів просування, які видно із аналітики. Але ж ні, чомусь не розказав, можливо, теж був завантажений замовленнями. 

Це, звісно, не крах бізнесу, але шкода, що витрачено було стільки часу, за півтори місяці на сайті вже б назбиралось достатньо статистики для аналізу та оптимізації. Проте ніколи не пізно.

Ми все ж таки налаштували все так, як воно має бути. А ще допомогли із інтеграцією сайту та CRM. Домовились, що коли бізнес вже досягне сталого розвитку, підключимо ще й систему наскрізної аналітики. Бо наш підприємець сам перейнявся питанням аналітики та вирішив трохи опанувати цю дисципліну.

То ж вкотре нагадуємо: якщо не знаєте, як правильно зробити, запитайте в того, хто точно знає. В бізнесі кожна помилка коштує грошей.

Якщо ви чи ваші партнери мають намір відкривати інтернет-магазин і потребують сторонньої професійної поради – запрошуємо на онлайн-консультації. Для українських підприємців 2 сесії безкоштовні.

А ще ми вміємо налаштовувати аналітику швидко і безболісно. Знаємо, як розмітити цілі, як налаштувати звіти так, щоб кожен міг зрозуміти, що відбувається із сайтом та рекламою. Звертайтесь в приват, обговоримо ваш проєкт та потребу в аналітичних даних. Телефонуйте або пишіть в месенджери: Тelegram, Viber, WhatsApp +380 67 2346100